11
september

Waarom moet mijn auto APK gekeurd worden?

Een APK-keuring is niet alleen verplicht, maar zorgt er ook voor dat u veilig de weg op kunt. U wilt natuurlijk in een goedgekeurde en veilige auto rijden, niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw passagiers, zoals uw partner, kinderen of kleinkinderen. De APK helpt gevaarlijke situaties te voorkomen, zoals een loszittende uitlaat of slecht functionerende remmen. Het idee dat u zonder zorgen op vakantie kunt of gewoon veilig uw dagelijkse ritten kunt maken, maakt de APK een belangrijk onderdeel van de verkeersveiligheid. 

Dit betekent niet dat een APK alle mogelijke problemen voorkomt, maar het zorgt er wel voor dat uw auto voldoet aan de minimale eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Niemand zit te wachten op een onveilige situatie, toch?

Sinds wanneer is de APK-keuring verplicht?

Sinds wanneer is de APK-keuring verplicht?

De APK, wat staat voor Algemene Periodieke Keuring, is sinds 1981 in Nederland verplicht voor zware voertuigen en sinds 1982 voor personen- en bestelauto’s. Deze keuring is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te verbeteren en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. 

Voor de invoering van de APK werden voertuigen niet regelmatig gecontroleerd, wat vaak tot gevaarlijke situaties leidde. Sinds de APK is ingevoerd, zijn de wegen in Nederland aanzienlijk veiliger geworden doordat auto’s jaarlijks of tweejaarlijks aan strenge veiligheidsnormen moeten voldoen.

Wat wordt er gecontroleerd bij een APK?

Tijdens de APK-keuring wordt uw auto op verschillende punten gecontroleerd om te zorgen dat deze voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, milieu en registratie. De APK-keurmeester controleert onder andere de remmen, schokdempers, banden, verlichting en de staat van de carrosserie. 

Daarnaast wordt de uitstoot van uitlaatgassen gemeten, en bij dieselauto’s vanaf bouwjaar 1980 wordt een roetfiltertest uitgevoerd. Bij auto’s vanaf bouwjaar 1993 vindt er ook een viergasmeting plaats om te bepalen of de uitstoot binnen de wettelijke norm valt. Ten slotte worden de kilometerstand, het voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof geregistreerd. Zo zorgt de APK ervoor dat uw auto veilig is en voldoet aan de milieunormen.

Wat is een steekproef?

Wat is een steekproef?

Na een APK-keuring kan uw auto worden geselecteerd voor een steekproef door de RDW. Dit houdt in dat de RDW controleert of de APK-keuring correct is uitgevoerd. De kans dat uw auto in een steekproef valt, is ongeveer 3%. Tijdens deze steekproef moet uw auto beschikbaar blijven voor een extra controle, wat tot 90 minuten kan duren. In deze periode mogen er geen aanpassingen aan het voertuig worden gedaan. 

De APK-keurmeester die de keuring heeft uitgevoerd, moet ook aanwezig zijn om de RDW-controleur te assisteren. Als u ervoor kiest om niet mee te werken aan de steekproef, kan de goedkeuring van uw auto worden ingetrokken. In dat geval moet de auto opnieuw door de RDW worden gekeurd.

Wanneer verloopt mijn APK?

De frequentie van een APK-keuring hangt af van het type auto en de brandstofsoort. Een nieuwe benzine- of elektrische auto moet na vier jaar voor het eerst gekeurd worden, terwijl dieselauto’s al na drie jaar voor de APK moeten. Na de eerste keuring moeten benzine- en elektrische auto’s om de twee jaar worden gekeurd, totdat de auto acht jaar oud is. Daarna is een jaarlijkse keuring vereist. Voor dieselauto’s geldt dat ze na de eerste keuring jaarlijks gecontroleerd moeten worden. Auto’s die ouder zijn dan 30 jaar moeten om de twee jaar gekeurd worden, en voertuigen ouder dan 50 jaar zijn vrijgesteld van de APK.

Heeft uw auto al eerder een APK-keuring gehad? Dan kunt u het keuringsbewijs vaak terugvinden bij de autopapieren. Op dit bewijs staat precies tot wanneer de APK geldig is. Wist u dat uw auto al twee maanden vóór de vervaldatum opnieuw gekeurd mag worden, zonder dat dit gevolgen heeft voor de nieuwe vervaldatum? Dit geeft u extra tijd om een afspraak in te plannen.

Als u niet zeker weet wanneer de APK verloopt, kunt u dit eenvoudig online controleren. Ga naar de website van de RDW en voer uw kenteken in via de RDW-kentekencheck. U vindt de APK-vervaldatum onder het tabblad 'Basis', bij het onderdeel ‘Vervaldatum en historie’. Zo weet u exact wanneer uw auto weer gekeurd moet worden en voorkomt u dat u de APK mist.
 

APK-afspraak inplannen?

APK-afspraak inplannen?

Wilt u een APK-afspraak inplannen? Bij Autobedrijf Tjeersma kunt u dit eenvoudig online doen. Liever telefonisch een afspraak maken? Bel dan tijdens openingstijden naar 0591 - 521 466. Wij zorgen ervoor dat uw auto snel en vakkundig wordt gekeurd, zodat u weer veilig de weg op kunt!

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 47 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen Passat
Volkswagen Passat
Variant 1.4 TSI ACT Comfortline Business
Bouwjaar 2018
KM-stand 113300 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 0,00
Audi A3
Audi A3
Sportback 1.6 Attraction Business Edition
Bouwjaar 2010
KM-stand 60908 km 102 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 0,00
Volkswagen Passat
Volkswagen Passat
Variant 1.4 TSI ACT Highline
Bouwjaar 2017
KM-stand 130073 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 0,00