16
oktober

Uitlijnen en balanceren

Uitlijnen en balanceren, misschien heeft u er wel eens van gehoord als u met uw auto naar de garage ging. Maar wat houdt het precies in? Heel simpel gezegd zorgt uitlijnen ervoor dat uw wielen recht op de weg staan en balanceren helpt om te zorgen dat uw banden gelijkmatig draaien. Beide punten zijn belangrijk om veilig te rijden en slijtage aan uw banden te verminderen. In de volgende nieuwsitem leggen we uit waarom dit zo belangrijk is en hoe het u zelfs geld kan besparen op de lange termijn.

Uitlijnen en balanceren, wat is het verschil?

Uitlijnen en balanceren, wat is het verschil?

Uitlijnen en balanceren zijn twee verschillende dingen, maar ze worden vaak door elkaar gehaald. Dat is ook niet zo gek, want beide hebben te maken met hoe uw auto op de weg ligt. Bij het uitlijnen worden de wielen onder de auto zo afgesteld dat ze precies in de juiste hoek staan ten opzichte van de weg en elkaar. Dit zorgt ervoor dat uw auto recht rijdt en niet naar links of rechts trekt als u het stuur bijvoorbeeld een beetje los laat.

Balanceren is juist een heel ander proces. Hierbij worden de wielen van de auto afgehaald, en tijdens het balanceren wordt ervoor gezorgd dat het gewicht van de band en de velg gelijkmatig verdeeld wordt. Dit voorkomt dat u trillingen voelt in het stuur of de stoel tijdens het rijden. Hoewel ze allebei invloed hebben op uw rijcomfort en de levensduur van uw banden, zijn het dus echt twee verschillende dingen.

Waarom mijn auto laten uitlijnen?

Trekt uw auto naar links of naar rechts tijdens het rijden? Of moet u constant bijsturen om recht op de weg te blijven? Grote kans dat de wielen van uw auto niet goed zijn uitgelijnd. Wanneer de wielen niet in de juiste hoek staan ten opzichte van de weg, kan dit ervoor zorgen dat de auto instabiel aanvoelt en oncomfortabel rijdt. Bovendien kunnen verkeerd uitgelijnde wielen ervoor zorgen dat de banden ongelijkmatig slijten, waardoor ze minder lang meegaan. Het gevolg? U moet sneller nieuwe banden kopen, terwijl dit met een goede uitlijning eenvoudig te voorkomen is.

Ook na onderhoud aan het onderstel van uw auto is uitlijnen vaak noodzakelijk. Als er bijvoorbeeld onderdelen zoals schokdempers, veren, of onderdelen aan het stuurhuis zijn vervangen, kan dit de uitlijning van uw auto verstoren. Dit komt doordat deze onderdelen invloed hebben op de stand van uw wielen. Zelfs bij kleinere ingrepen, zoals het vervangen van stuurdelen of werkzaamheden aan de ophanging, is het verstandig om uw auto te laten uitlijnen. Zo weet u zeker dat uw auto weer veilig de weg op kan en voorkomt u problemen op de lange termijn.

waarom mijn banden laten balanceren?

waarom mijn banden laten balanceren?

Hierboven hebben we uitgelegd waarom het uitlijnen van uw auto belangrijk is, maar waarom zou u uw velgen met banden ook moeten laten balanceren? Het balanceren van wielen en banden zorgt ervoor dat het gewicht van de band en velg gelijkmatig verdeeld is, zodat uw auto soepel rijdt zonder trillingen. Dit wordt meestal gedaan wanneer u nieuwe banden laat monteren. Als dit goed is uitgevoerd, hoeft u het in principe niet opnieuw te laten doen, tenzij u merkt dat uw auto begint te trillen.

Het balanceren van wielen met banden gebeurt los van de auto. De wielen worden op een speciale machine geplaatst die nauwkeurig kan meten waar het gewicht niet goed verdeeld is. Om dit op te lossen, wordt er plaklood aan de binnenkant van de velg bevestigd om het gewicht te corrigeren. Zodra het wiel perfect gebalanceerd is, wordt het weer onder de auto geplaatst. Het hele proces zorgt ervoor dat de banden gelijkmatig slijten en dat u geen trillingen voelt tijdens het rijden.

Toch kan het gebeuren dat een stukje plaklood losraakt van een wiel. Als dat gebeurt, voelt u vaak direct trillingen. Bij de achterwielen merkt u dit meestal doordat de auto gaat trillen, en bij de voorwielen merkt u het direct in het stuur, dat mee begint te trillen. Als u dit opmerkt, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te laten controleren bij een garagebedrijf. In de meeste gevallen ligt het aan de balans van de wielen, maar er kan natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn.

Zelf controleren

Merkt u dat uw auto trilt, naar links of rechts trekt of dat uw banden ongelijk slijten? Er zijn een paar dingen die u zelf kunt controleren voordat u naar de garage gaat. Begin met de bandenspanning. Te harde of te zachte banden kunnen invloed hebben op hoe uw auto rijdt en op de levensduur van de banden. De juiste bandenspanning kunt u vaak vinden in de deuropening van uw auto, aan de binnenkant van de deur of op een sticker bij de tankklep. U kunt dit meestal ook terugvinden in het instructieboekje van de auto.

Daarnaast is het slim om even te controleren of de wielbouten goed vastzitten. Als deze los zitten, kan dat ook trillingen veroorzaken. U kunt dit gemakkelijk controleren met een wielmoersleutel. Zitten de bouten goed vast? Dan kunt u nog even kijken naar de banden zelf: ziet u scheurtjes of zijn de banden ongelijkmatig versleten? Dit kan ook een teken zijn dat er iets mis is met de uitlijning of balans van de wielen.

Als u na deze controles nog steeds problemen ervaart, is het verstandig om een afspraak te maken bij een garagebedrijf. Zo voorkomt u dat kleine problemen groter worden en kunt u weer veilig de weg op.

Afspraak maken

Afspraak maken

Ervaart u problemen met trillingen, trekt uw auto naar rechts of links, of merkt u dat uw banden ongelijkmatig slijten? Wacht dan niet te lang en laat het controleren. Maak eenvoudig een afspraak bij Autobedrijf Tjeerdsma in Nieuw-Weerdinge. U kunt online een afspraak maken of ons tijdens openingstijden telefonisch bereiken via 0591 - 521 466. We helpen u graag weer veilig de weg op!

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 60 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Fiat 500L
Fiat 500L
0.9 TwinAir Easy
Bouwjaar 2014
KM-stand 116869 km 105 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 137,00
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan
1.5 TSI R-Line Business
Bouwjaar 2023
KM-stand 22491 km 150 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 858,00
Volkswagen Kever
Volkswagen Kever
Jeans Bug
Bouwjaar 1982
KM-stand 48027 km 34 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 290,00