17
juli

Het reservewiel

Veel moderne auto's hebben standaard geen reservewiel meer. In plaats daarvan zit er vaak een reparatiekit in de auto. Dit weet u misschien niet en komt er pas achter als u met een lekke band langs de weg staat. 

Helemaal met de vakantie in het vooruitzicht is het belangrijk om te controleren of u een reservewiel, thuiskomer of bandenreparatieset in de auto hebt voordat u naar uw vakantiebestemming vertrekt. Bent u ANWB-lid, dan komt de wegenwacht u uiteraard altijd helpen. Toch is het slim en handig om goed voorbereid op pad te gaan.

Thuiskomer

Thuiskomer

Naast een volwaardig reservewiel kan er ook een thuiskomer aanwezig zijn. Een thuiskomer, ook wel thuiskomertje genoemd, is een compact reservewiel waarmee u vaak maximaal 80 kilometer per uur mag rijden. 

Een thuiskomer is kleiner en een stuk smaller dan een normaal autowiel. Dit type wiel is echt een noodoplossing. Heeft u een lekke band aan de kant van de straat of moet u naar een autogarage rijden om de band te laten vervangen? Dan kan een thuiskomer de redding zijn.

Volwaardig reservewiel

Het meest ideaal is een volwaardig reservewiel in de auto. Een volwaardig reservewiel is een wiel/band combinatie die qua afmetingen en specificaties hetzelfde is als de wielen en banden onder uw auto. Met een volwaardig reservewiel kunt u gewoon op de snelweg rijden. 

Stel dat u halverwege de vakantie een lekke band heeft, dan kunt u met een volwaardig reservewiel zonder problemen de complete vakantie doorrijden. Houd er wel rekening mee dat u dan geen reservewiel meer hebt, mocht u nog een keer met een lekke band komen te staan.

Alternatief voor reservewiel

Alternatief voor reservewiel

Heeft u geen reservewiel in de auto? Dan kan er een alternatief voor het reservewiel aanwezig zijn. Dit is vaak een pomp die u aansluit op de 12v aansluiting in de auto. In deze pomp moet dan een potje met vloeistof gedraaid worden. Deze pomp pompt lucht met de vloeistof in de band. De vloeistof spoort het lek op en wordt hard als een soort lijm. Dit dicht het lek en de pomp pompt vervolgens de band op voldoende druk zodat u veilig een autogarage kunt bereiken om de band te laten vervangen. 

Let wel op dat de vloeistof uit een dergelijke set slechts één keer gebruikt kan worden. Is dit een keer gebruikt, dan kunt u de vloeistof los bestellen. Daarnaast zit er ook een maximale houdbaarheid op de vloeistof. Is dit verlopen, dan raden wij aan om de vloeistof te vervangen.

Gereedschap om reservewiel te vervangen

Heeft u geen reservewiel bij uw auto en wilt u deze wel meenemen? Dan is een reservewiel altijd los te koop. Controleer ook of uw auto de ruimte heeft om het reservewiel te plaatsen. In veel moderne auto's is deze ruimte niet meer aanwezig. Mocht de ruimte er niet zijn, dan zijn er altijd losse reservewiel-hoezen te koop waarmee het reservewiel in bijvoorbeeld de kofferruimte op te bergen is. 

Beschikt u over een losse set zomerbanden en winterbanden? Dan kunt u natuurlijk ook altijd een winterband in uw auto meenemen als reservewiel

Neemt u een reservewiel mee? Controleer dan ook of u het juiste gereedschap in de auto hebt om een wiel te kunnen vervangen. Hiervoor heeft u een krik nodig om de auto op hoogte te zetten, een wielsleutel om de wielbouten los te draaien en bij sommige wielen de juiste wielbouten. De wielbouten van bijvoorbeeld lichtmetalen velgen kunnen afwijken ten opzichte van stalen velgen. Reservewielen, thuiskommers en winterbanden liggen vaak om stalen wielen.

Reservewiel kopen?

Reservewiel kopen?

Heeft uw auto geen reservewiel en wilt u toch graag een reservewiel in de auto hebben? Bij Autobedrijf Tjeerdsma kunt u altijd het juiste reservewiel, eventueel met het benodigde gereedschap, bestellen. 

Neem hiervoor contact met ons op of kom gerust een keer bij ons langs aan het Eerste Kruisdiep in Nieuw-Weerdinge.

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 45 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Audi A6
Audi A6
Avant 40 TFSI S edition
Bouwjaar 2022
KM-stand 98540 km 204 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 839,00
Fiat 500C
Fiat 500C
1.0 TwinAir Pop
Bouwjaar 2017
KM-stand 75754 km 60 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 196,00
Volkswagen up!
Volkswagen up!
1.0 high up! BlueMotion
Bouwjaar 2015
KM-stand 78259 km 75 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 196,00