14
augustus

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is de laatste jaren sterk in opkomst. Steeds vaker zien we elektrische auto's op straat en ook autofabrikanten komen met een breed scala aan nieuwe modellen. Het is al lang niet meer alleen Tesla die elektrische auto's aanbiedt. Merken zoals Volkswagen, BMW, Audi, en zelfs nieuwe spelers zoals Polestar en BYD hebben diverse elektrische voertuigen (EV's) in hun assortiment. EV's, oftewel Electric Vehicles, worden steeds populairder vanwege hun milieuvriendelijke karakter en de technologische vooruitgang die ze bieden.

Maar hoe interessant is het nu om een elektrische auto aan te schaffen? De kosten van elektrisch rijden variëren, afhankelijk van de aanschafprijs, onderhoudskosten en laadtarieven. Een belangrijk voordeel is dat elektrische auto's goedkoper in gebruik zijn dan benzine- of dieselauto's, dankzij lagere 'brandstofkosten' in combinatie met zonnepanelen en ook het onderhoud is in verhouding goedkoper. Echter, de aanschafprijs van een elektrische auto ligt vaak hoger.

Wat betreft wegenbelasting biedt de Nederlandse overheid momenteel stimulansen voor elektrisch rijden. In 2024 betaalt u geen motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto, en in 2025 wordt slechts een kwarttarief gehanteerd. Dit tarief wordt de komende jaren geleidelijk aangepast, met kortingen die variëren van 40% in 2026 tot 30% in 2030. Deze maatregelen zijn bedoeld om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken en te compenseren voor het extra gewicht van de accu's, die zwaarder zijn dan die van brandstofauto's. Let wel op dat de korting in de motorrijtuigenbelasting na 2030 afloopt.
 

Zakelijk elektrisch rijden

Zakelijk elektrisch rijden

Veel van de elektrische auto's die u op straat ziet, worden zakelijk gereden. Dit komt doordat elektrisch rijden diverse voordelen biedt voor zakelijke rijders. De overheid stimuleert bedrijven om elektrisch te rijden door middel van subsidies en belastingvoordelen. Zo kunnen bedrijven profiteren van de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), wat aanzienlijke fiscale voordelen kan opleveren.

Daarnaast speelt ook de lagere bijtelling voor elektrische auto's een rol. Voor volledig elektrische auto's geldt een lagere bijtelling dan voor auto's met een verbrandingsmotor, wat voor de leaserijder gunstig uitpakt. Dit maakt elektrisch rijden niet alleen een duurzame keuze, maar ook een financieel aantrekkelijke optie voor bedrijven en hun werknemers.
 

Is privé elektrisch rijden interessant?

Is het interessant om privé een elektrische auto te rijden? Dit hangt af van verschillende factoren. De aanschafprijs van een elektrische auto is vaak hoger dan die van een benzineauto, maar daar staan lagere gebruikskosten tegenover. Elektrische auto's zijn goedkoper in onderhoud omdat ze minder bewegende delen hebben die kunnen slijten. Daarnaast zijn de kosten per gereden kilometer vaak lager vanwege de lagere prijs van elektriciteit ten opzichte van benzine of diesel, helemaal als deze stroom zelf wordt opgewekt door zonnepanelen.

Er zijn ook nadelen. Zo is de actieradius van een elektrische auto vaak beperkter dan die van een benzineauto, en het opladen duurt langer dan tanken. Toch biedt elektrisch rijden ook privé veel voordelen: geen uitstoot, minder geluidsoverlast, en vaak voordelen zoals gratis parkeren of toegang tot milieuzones.
 

Wegenbelasting elektrische auto's

Wegenbelasting elektrische auto's

In Nederland betaalt u in 2024 geen motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto. Vanaf 2025 betaalt u een kwarttarief, wat neerkomt op 75% korting. Deze regeling is bedoeld om elektrisch rijden te stimuleren en te compenseren voor het extra gewicht van de accu's. Het kabinet heeft voorgesteld om ook na 2025 een korting in de motorrijtuigenbelasting te handhaven. 

Tussen 2026 en 2028 geldt een korting van 40%, in 2029 wordt dit 35%, en in 2030 30%. Na 2030 vervalt de korting. Deze maatregelen zijn onderdeel van het Belastingplan 2025 en moeten bijdragen aan een beter klimaat en milieu.

Kiezen voor elektrisch of toch een verbrandingsmotor?

Bij de keuze tussen een elektrische auto en een auto met een verbrandingsmotor spelen verschillende factoren een rol. Elektrische auto's bieden voordelen zoals lage gebruikskosten, geen uitstoot en een stille, soepele rijervaring zonder trillingen. De moderne techniek van elektrische auto's, zoals directe acceleratie zonder schakelmomenten, zorgt voor een unieke rijervaring.

Aan de andere kant zijn er nadelen, zoals de hogere aanschafprijs en een beperkter netwerk van laadstations in vergelijking met tankstations. Voor benzineauto's geldt dat ze vaak een langere actieradius hebben en sneller te 'tanken' zijn. Ook is de aanschafprijs meestal lager dan die van elektrische auto's.

Uw keuze hangt niet alleen af van kosten, maar ook van uw overtuiging. Elektrisch rijden draagt bij aan een lagere ecologische voetafdruk en is beter voor de volgende generatie door minder CO2-uitstoot. Deze aspecten wegen voor sommige mensen zwaarder dan de financiële overwegingen.
 

Meer informatie over tweedehands elektrische auto's?

Meer informatie over tweedehands elektrische auto's?

Overweegt u een elektrische auto? Er zijn tegenwoordig ook veel tweedehands elektrische auto's beschikbaar, die vaak aantrekkelijk geprijsd zijn en nog steeds profiteren van belastingvoordelen. Een elektrische auto occasion kan een goede keuze zijn als u wilt profiteren van de voordelen van elektrisch rijden zonder de hoge aanschafprijs van een nieuwe auto.

Neem gerust contact met Autobedrijf Tjeerdsma voor meer informatie over de aanschaf van een tweedehands elektrische auto en om te ontdekken wat voor u de beste keuze is.
 

Vind uw nieuwe auto
Momenteel maarliefst 44 auto's op locatie!
Privé of zakelijk leasen?

Dit kan, eenvoudig via Tjeerdsma

Meer over leasen
Een greep uit ons huidige occasion aanbod
Volkswagen Passat
Volkswagen Passat
Variant 1.6 TDI Comfortline
Bouwjaar 2017
KM-stand 186473 km 120 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 280,00
Volkswagen Tiguan Allspace
Volkswagen Tiguan Allspace
2.0 TSI 4Motion
Bouwjaar 2018
KM-stand 94415 km 179 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 533,00
Volkswagen up!
Volkswagen up!
1.0 BMT move up!
Bouwjaar 2018
KM-stand 148717 km 60 PK
Brandstof
Lease al vanaf € 157,00